Видове батерии при смартфоните и gsm устройствата и тяхната смяна

С развитието на технологиите, водещите марки в мобилната индустрия (Apple, Samsung, Huawei, HTC, Xiaomi, Sony, LG, Nokia, Motorola, Lenovo и всички останали) започнаха масовото производство на устройства с батерии, които потребителите наричат капсуловани, вградени или несваляеми. В недалечното минало, използваните батерии бяха от т.нар. сваляем тип, т.е. всеки потребител бе способен да свали и замени енергийният компонент.

Батерията-компонент, при който смяната е наложителна

Може би голяма част от вас с течение на времето са прибягвали до момент, в който смяната на батерия е наложителна. Батерията в мобилните устройства се явява консуматив и като такъв, подмяната му е необходима обикновенно в интервал от една до няколко години, тъй като капацитета й с времето намалява. Някои от остарелите компоненти дори имат свойството да се издуват, като по този начин се увеличава риска от допълнителни повреди. Вече почти всички батерии биват от Li-Po тип (литиево-полиметни), като най-често те биват вграждани в самото устройство. Вграждането на батерията в самия апарат осигурява допълнителна защита на батерията, пести място и позволява изработката й да бъде с форма, удобна за архитектурата на апарата. Освен това при несваляемите батерии не се налага допълнителна защита под формата на стени, които да предпазят клетките от пробив, който понякога води до запалване.

Струва ли си да рискувате да смените батерията сами

Iphone 5 запалена батерия

Запалена батерия

Вгражданите (наричани несваляеми и капсуловани) батерии са фиксирани за корпуса на устройството най-често посредством двойнозалепваща лента или лепило. Отстраняването на стария компонент от телефона с цел замяна с нов понякога е процес, който крие риск както от повреда на устройството, така и от физическо нараняване. При прекомерно огъване или пробив, съществува риск от запалване на батерията. В този случай освен щети по телефона, може да пострадате и вие. Именно поради тази причина ние препоръчваме всяка смяна на вградена батерия да бъде извършвана в сервиз. Предимствата за извършване на тази процедура от квалифицирани лица (техници) са няколко:

  1. Процедурата отнема кратко време в общия случай.
  2. Риска от допълнителни повреди е сведен до минимум.
  3. Работим с висококачествени компоненти, което гарантира безпроблемна работа и надеждност на устройството за дълъг период от време.
  4. Даваме гаранция за всяка извършена смяна на батерия.
  5. Извършваме смяна на батерии на изключително ниски цени.
Свържете се с нас
Необходим ли е сервиз за смяна на батерия на телефон/таблет
Оценете тази страница