Възможни причини за проблем със зареждането на смартфоните (iPhone, Samsung, Huawei, LG, и др.)

Проблемите със зареждането на вашият смартфон могат да се дължат на много и разнообразни причини. В резултат на тях, телефона може да зарежда прекалено бавно, или пък изобщо да не зарежда. В тази статия ще обсъдим възможните опции за неизправност, както и отстраняването им. Причините могат да бъдат свързани с източника на захранване (адаптера), преносителя на захранване (кабела), както и хардуерен проблем на устройството (букса или чип). За установяването на проблема, можете да направите следните тестове:

 1. Изправно и подходящо зарядно

  Необходимо е първо да се уверите, че използвате изправно зарядно, което да е в състояние да осигури необходимия ток, нужен за нормалното зареждане на устройството. До скоро, повечето зарядни за смартфони бяха с близки или идентични параметри, осигуряващи стойности със сила на тока около 1А (1 ампер). Можете да проверите параметрите на вашето зарядно, като просто прочетете ситния гравиран надпис, разположен на адаптера на вашият смартфон. Най-лесният начин за проверка на изправността на зарядното от крайни потребители е тест с друго зарядно със сходни параметри на оригиналното. В случай, че телефона зарежда по-бързо след заменен адаптер с друг, то проблема е ясен и решението е просто. Съветваме ви да използвате оригинални зарядни, тъй като евтините китайски крият риск от запалване, както и повреда на смартфона ви. Има случаи на изгорели къщи и апартаменти, вследствие употреба на некачествени и евтини зарядни.

 2. Уверете се, че кабела, който ползвате за зареждане е здрав

  В случай, че замяната на зарядното с друго не е дала положителен резултат и устройството все още се зарежда бавно, опитайте да заредите смартфона си с друг кабел. Прекомерното огъване и усукване на кабела води до късане на нишките в самия кабел. Огледайте визуално и буксата, която влиза в устройството. Понякога се наблюдават случаи на окислени и счупени контактни точки. Контактните точки или т.нар. „пинове” трябва да са лъскави, в повечето случаи златисти на цвят. Почерняването и появата на окиси е признак за недобър контакт, който води до бавно зареждане или липса на каквото и да е зареждане на устройството.

 3. Уверете се, че буксата на вашето устройство е в добро състояние

  Понякога проблемите, свързани със зареждането се дължат именно на нея. Огледайте визуално за наличието на прах, уверете се, че когато включвате кабела, буксата влиза докрай. Ако буксата стърчи повече и не влиза докрай с леко щракане е възможно натрупването на памук и власинки от дрехите ви, които пречат на достигането на точката за добро контактуване между проводниците. Можете да се опитате да почистите останките от памук и власинки, в случай, че ги забележите. Обърнете внимание отново и на контактните точки (пиновете) на конектора на устройството ви. Отново не трябва да има черни налепи и корозия, като цвета на контактните точки трябва да е златист.

 4. Възможно е бавното или пълната липса на зареждане да се дължи и на дефектирала батерия.

  Ако вашата батерия е от сваляем тип и имате познат, който разполага със същата батерия, можете да просто да ги размените, като по този начин ще се уверите в изправността на клетките и управляващата електроника на този компонент. Понякога дори при неизправна батерия устройството не иска нито да стартира, нито да зарежда.

В случай, че сте опитали по-горните процедури и все още имате проблем с нормалното зареждане, най-добре посетете нашият или друг сервиз. При нас ще бъде извършена бърза диагностика, която да установи точният проблем. Възможните хардуерни повреди, които ежедневно извършваме, вследствие на проблеми със зареждането са:

 • Подмяна на захранващи модули и букси, блок захранвания
 • Подмяна на чипове, отговарящи за зареждането на устройството (Charging IC)
 • Смяна на батерии
 • Почистване на възникнала корозия, вследствие на намокряне или влага