Разликите между оригиналната и копие/реплика батерия при Apple смартфоните.

В интернет пространството и много от сайтовете за продажба, както и сервизи предлагат монтаж или продажба на „Оригинална” батерия за iPhone.  В тази статия ще ви запознаем с някои основни белези, с които разполагат оригиналните батерии, както и маркировките по тях.

 1. Всяка оригинална батерия за iPhone след 4S моделите разполага с черна лента над конектора, която служи за уплътняване на пространството между конектора и пластината, която предпазва конектора да се извади (изскочи) при удар или вибрации:

 1. Надписите на оригиналната батерия са бели, но бледи, понякога със сив или син отенък. Надписите с инструкциите са с ясно различим и видим шрифт с еднаква големина и форма. Шрифта е позициониран винаги в права посока по хоризонтала на надписа. На текста отпред се съдържа информация за модела на батерията, който задължително започва с APN (Apple Part Number), напрежението (V), както и капацитета (Whr).

 

 1. От лицевата страна на оригиналната батерия винаги са изброени стандартите, на които тя отговаря, придружени от лого, както и информация за рециклирането на батерията:

 • TIS 2217-2548 (Thai Industrial Standart) : Това е международен стандарт, който урежда изискванията и тестовете за безопастност на батерии, които съдържат някакъв електролит
 • PSE – Японски стандарт, който удостоверява, че продукта отговаря на изискванията на регулаторния орган в Япония (Министерство на Икономиката, Търговията и Индустрията)
 • C UR (RU) us : Известна като Underwriters Laboratories Inc. е компания по стандартизация и сертификация в областта на техника на безопасността в САЩ.
 • Знак за рециклиране, както и указание какъв тип батерия е използвана (в случая с батериите на iPhone-Li-ion)

Задната страна на батерията съдържа допълнителна информация като:

MFG (Manufacturing) : Дата на прозиводство, указваща месец и година

GB/T 18287-2013: Китайски стандарт за спецификация на Литиево-Йонни батерии

Производител на батерията: Apple работи с няколко фабрики за производство на батерии. Някои от тях са Huizhou Desay Battery Co., Sunwoda Electronic Co, Simplo Technology Inc. и др.

Assembled in China – Асемблирана в Китай

KC YU10165-XXXXX : Корейски сертификат за безопасност

R35393/R39121 : Тайвански белег за успешно премината регистрация на продуктова сертификация, изискуем от BSMI (Bureau of Standards, Metrology and Inspection)

Всички оригинални батерии за iPhone съдържат гореописаните маркери. При липса на такива, батерията със сигурност не е оригинална.

Важно ли е обаче да изберем оригинална батерия за iPhone и с какво е по-добра от останалите, които се предлагат?

Това са едни от основните въпроси, които засягат потребителите. Всъщност истината е, че не е важно батерията да е оригинална, по-важното е тя да е с качество, близко до това на оригиналната или дори по-добро. Да, съществуват афтърмаркет батерии, които превъзхождат оригиналните както по качество, така и по капацитет. За да бъде една батерия класифицирана като висококачествена е нужно тя да притежава клетки с реален капацитет (mAh), които да снабдяват устройството с необходимото количество енергия в пикови моменти дори и при нисък заряд. Управляващата електроника е от изключително голямо значение за батерията, тъй като тя регулира потока на зареждането и разреждането, прекъсва веригата при късо съединение и предпазва клетките от прегряване. Тя е вградена в самата батерия, като най-често е разположена в долният край при повечето iPhone модели. За да разберем обаче дали една афтърмаркет батерия е качествена или не, основното, по което можем да се водим е нейната цена. Най-евтините батерии разбира се са с ниско качество както на клетките, така и на управляващата електроника. Освен по цената, можем да съдим за качеството на батерията и по потребителските отзиви, ако има такива. В случай, че няма отзиви и все пак продавача гарантира за качеството на предлаганата батерия можем да пристъпим към визуален оглед:

 1. Батерията трябва да има правилна форма. Качествената батерия в повечето случаи трябва да е симетрична по хоризонтала и вертикала, с изключение на ръбчетата, които често са изнесени, заради изолационният материал. Батерията не трябва да е издута.
 2. Марката. Изписването на производителя е важно, тъй като той гарантира с името си за качеството на батерията. Дори и изписаният бранд да не ви говори нищо, не се притеснявайте. Съществуват редица китайски компании, произвеждащи висококачествени батерии със странно звучащи имена.
 3. Изолационен материал върху буксата (конектора). Всички батерии средно и високо качество са снабдени с тънък слой черна лентичка, който служи за уплътняване на пространството между конектора на батерията и пластината, която предотвратява изскачането на конектора при вибрация или удар.
 4. Заряд. Желателно е заряда на батерията да е над минимума, необходим за стартирането на телефона. Ако новата батерия няма капацитета да включи телефона при монтажа, твърде вероятно е тя да е висяла години из складовете.