В тази статия ще опишем ефективен начин за дезинфекция на мобилните устройства с подръчни материали.

Тъй като телефоните се явяват една от най-докосваните вещи във всякаква среда, редно е да се замислим дали нашите иначе верни помощници не крият рискове за здравето ни, що се отнася до прикрепването на бактерии и вируси, в това число и Covid-19. Смартфоните са със сравнително гладки повърхности, което ги прави лесни за почистване от бактерии и микроорганизми. За съжаление обаче, част от тези опасни за здравето миниатюри могат да се задържат и да живеят на повърхността на телефона ни с часове, а понякога дори и с дни. За избягване на пренасянето и разпространението на бактерии и вируси чрез мобилните устройства, можете да ги дезифекцирате лесно и бързо.

Дезинфекция на телефон

Почистването и дезинфекцията на всеки смартфон или таблет не крие риск от повреда или нарушаване на гаранцията, стига да спазвате инструкциите, които ще ви предоставим. Стъпките са няколко и макар елементарни, отнемат няколко минути. За дезинфекцирането на мобилното ви устройство са необходими: кърпички (влакнести, безвлакнести, на хартиена основа или памучни) и спирт над 90%(етилов, технически или изопропилов).

  1. Навлажнете (тампонирайте) кърпичката достатъчно, за да попие от спирта. Не прекалявайте с количеството спирт при навлажняването.
  2. Започнете да почиствате лицевата или задната част на телефона с движения напред-назад или в кръг. Ако видите, че спирта се е изпарил и при движение на кърпичката не остава мокра диря, навлажнете я отново със спирт. Повтаряйте процедурата около 2 минути. Повторете процедурата и за непочистената част.
  3. Почистете по същият начин и страните с бутоните. Спазвайте правилото за спирта, като не прекалявате с количеството върху кърпичката. След около 6 минути вие ще имате почти напълно дезинфекциран телефон.

Въпреки, че няма ограничение, не ви съветваме да прекалявате с тази процедура. Препоръчваме я до 3 пъти дневно. В случай, че имате чувствителна кожа, можете да извършвате почистването с ръкавици. Избягвайте да вдишвате парите. Почистването с алкохол като водка, уиски, ракия или друга спиртна напитка не е достатъчно ефективно, поради наличието на допълнителни съставки като вода, което крие и риск за устройството.