Най-честите причини за бързо разреждане на iPhone батерията.

Като сервиз с дългогодишен опит в сферата за поправка на мобилни устройства, решихме да споделим опита си с проблемите, свързани с бързото разреждане на iPhone моделите. Основните причини, които водят до бързо изтощаване  на вашата батерия са няколко. С част от тях, потребителите могат да се справят и сами, с други е необходима намесата на сервиз, тъй като са необходими по-специални умения:

 1. Софтуерен проблем.

  Макар и рядко срещано явление, има случаи, в които софтуерен бъг в операционната система iOS или приложение да са причината вашата iPhone батерия да пада бързо. За да сте сигурни, че проблемът на вашият телефон не е в софтуера просто върнете фабричните настройки на устройството от менюто Settings>General>Reset>Reset All Content and Settings. Не забравяйте, че ако имате активирана функция “Find My iPhone” ще е необходим Icloud акаунта за повторна активация на устройството. Желателно е да тествате вашият iPhone без да възстановявате данните от профила си. Тествайте устройството няколко дни. Ако проблема е отстранен, можете да възстановите данните си и да тествате отново. Ако батерията ви пада все още бързо, причината за бързото разреждане на батерията не е софтуерна.

 2. Проблем със самата батерия.

  Батерията е компонент, който с времето си изменя качествата си и на практика се явява консуматив. Всяка батерия за iPhone, макар и от Li-Po тип разполага с определен живот, който най-често е обвързан с броя разреждания и зареждания. Всяко разреждане и зареждане се явява 1 цикъл. В повечето случаи, батерията на iPhone разполага с живот от няколкостотин цикъла. След достигането им, понякога устройството започва да се държи странно, да се изключва при произволен заряд при недостигнал минимум, понякога дори се наблюдава забавена работа на устройството. Apple въведоха нова опция в менюто, чрез която можете да виждате максималния капацитет на вашата батерия, който е именуван „Maximum Capacity”. Можете да проверите вашият капацитет от менюто Settings>Battery>Battery Health>Maximum Capacity. В повечето случаи, батерията се явява проблемна под 90% достигнат Maximum Capacity. За смяна на батерия е най-добре да се обърнете към нашия или друг сервиз. Опитите за смяна на батерия от неквалифицирани лица може да доведе до различни тежки последствия както за вас, така и за вашият iPhone.

 3. Проблем с чипа за зареждане.

  Върху основната платка на всеки iPhone е разположен чип, който отговаря за зареждането на батерията. Проблеми с чипа най-вече се срещат при употреба на некачествени кабели за зареждане, тъй като в края на самият кабел също има електроника. Некачествената електроника в кабела често поврежда и самият чип, разположен на основната платка. Симптом за проблемен чип освен бързото разреждане е и загряване на устройството, което най-вече се усеща в задната част. Ако усетите, че вашето устройство загрява, докато не работите с него при включено състояните, то е твърде вероятно чипа да се е повредил най-вече вследствие на некачествен използван кабел. Смяната на чипа може да бъде извършена в нашия сервиз или друг квалифициран сервиз, тъй като са необходими освен познания, нов чип, микроскоп, пинцети, флукс паста, инструменти, както и станция за запояване на SMD елементи и BGA чипове.

 4. Заливане с вода или друга течност.

  Водата е един от основните врагове на електрониката, тъй като химическият анализ съдържа и други „добавки”, най-често минерали и соли. Тези добавки водят до корозия и увреждане както на елементи на основната платка, така и до периферията на устройството. Ако вашето устройство е мокрено, задължително трябва да посетите нашия или друг сервиз за профилактика. Дори и устройството да работи безпроблемно след заливане, солите и минералите не се изпаряват, което с времето води до предпоставка за сериозни щети по устройството, а в някои случаи дори ремонта става невъзможен.