Много от устройствата на iPhone 7 и 7 Plus дават дефекти, изразени в липса на звук при разговор, в тази статия ще ви запознаем с възможните проблеми и причините за този дефект.

Имате проблеми с микрофона на iPhone 7 (Plus)? Ще разгледаме принципа на действие, разположението и възможните причини за проблеми с микрофоните. Нужно е да обобщим първо, че iPhone 7 разполага с 4 отделни микрофона, разположени на различни места: два микрофона откъм порта за зареждане, един до слушалката на дисплея и един до задната (основна камера). Всички те разбира се имат различно приложение, според употребата на устройството.

  • Facetime видео разговор – при видео разговор чрез Facetime приложението се използват като основни 2 микрофона: Този до слушалката на дисплея и един откъм страната на порта за зареждане.
  • При нормален разговор през мобилна клетка се използва като основен един откъм порта за зареждане, от останалите се събира информация за околният шум, който се явява „вреден” и по този начин системата се опитва да го намали с цел по-ясен говор.
  • При видео заснемане като основен микрофон се ползва този в близост до камерата.
  • При аудио запис (voice memos) като основен отново се използва този до порта за зареждане.

Често обаче, при iPhone 7 проблема не е в някой от микрофоните на устройството, а в дефект при дизайна на основната платка и по-точно аудио чипа. Проблема, свързан с аудио чипа има следните симптоми:

  • Дълго време за зареждане на телефона (няколко минути)
  • Siri не ви чува/разбира
  • Проблеми с тъча (лагове)
  • Бутона за запис на Voice Memo e затъмнен/не може да се активира
  • Не ви чуват или ви чуват зле по време на разговор
  • Бутона за високоговорител по време на разговор е затъмнен/неактивен

Ако вашият iPhone 7 (Plus) разполага с няколко симптоми от гореизброените, проблема не е свързан със самите микрофони, така, че ако сте решили да сменяте някои от тях, не бързайте, защото е много вероятно проблема с вашият микрофон да е в липсата на контакт между основната платка и част от контактните точки на чипа. Нашият сервиз предлага диагностика на вашето устройство, ние ще локализираме проблема с микрофоните. Можем да извършим както смяна на всеки един микрофон, така и ремонт на основната платка и чипа, като възстановим пълната функционалност на микрофоните на вашият iPhone 7.

Ремонта на основната платка и в частност аудио чипа не стават в рамките на един работен ден, ако не разполагате с възможност веднага да оставите телефона си за ремонт, в повечето случаи можете да го

използвате за разговори чрез Bluetooth хендсфри до удобен за вас момент.