С усъвършенстването на технологиите на екраните при мобилните телефони се увеличават и проблемите, свързани с правилната им работа. В тази статия ще ви запознаем с най-честите проблеми, които настъпват при дисплеите, причините за появата, както и възможните решения за отстраняването им.

Поява на жълти отенъци и петна по дисплея.

Този проблем е сравнително често срещан при повечето от мобилните телефони. Независимо от модела и марката, появата на жълти отенъци или петна по екрана е възможна дори и при правилна експлоатация на устройството. Този дразнещ дефект възниква вследствие на промяна на характеристиките на двойнозалепващото прозрачно лепило (OCA), използвано за слепване между стъклото и дисплея на смартфона. Появата на този дефект се дължи най-вече на прекомерно излагане на твърде висока температура, която поврежда лепилото. Възможните причини са: използване на нискокачествено OCA лепило от производителя, прекомерно нагряване на дисплея, причинено от някои елементи на основната платка, които пренасят топлината към самия дисплей модул, както и излагането на устройството за дълъг период на слънце. Отстраняването на жълти петна или отенъци е възможно след смяна на стъкло/тъч+OCA или смяна на цял дисплей модул.

Поява на вертикални линии по дисплея.

Този тип повреда най-често възниква при нарушен контакт на дисплея. Най-често бива причинен или от прекомерно нагряване, което води до прекъсване на линия между лентовия кабел и дисплея, или от недобър контакт на конектора на лентовия кабел с конектора на основната платка, който може да възникне, вследствие на силен удар. За съжаление, вследствие на такъв удар е възможно и отчупването на някой ъгъл на екрана, което води до поява на същите линии. В повечето случаи за отстраняване на появилите се линии се изисква смяна с нов дисплей модул. Единственото изключение е при случаите, когато проблема е в конектора на лентовия кабел. Презакачане на конектора би следвало да възстанови добрия контакт и линиите да изчезнат.

Поява на черни петна по дисплея. 

Черните петна са символ за изгорели пиксели или нарушена цялост на панела на матрицата на самия дисплей. Този проблем се наблюдава най-вече при физически удари, които увреждат необратимо екранния панел на устройството. Остраняването на черните петна е възможно само със замяна на дисплей модула с нов.

Изцяло черен екран (липса на картина).

Ако устройството ви се включва, но няма никаква картина и цвят, то са възможни следните проблеми при различните видове дисплеи:
IPS/TFT LCD тип: Възможните причини са дефектирал/изгорял дисплей модул или проблем в подсветката, както и проблем в основната платка. Необходимо е извършването на диагностика на устройството с цел установяване на точната причина.
AMOLED/OLED тип: Най-често черният екран е настъпил след изпускане или физическа повреда. Черният екран при AMOLED/OLED дисплеите е символ на физическо повреждане в матрицата на екрана и единственият вариант за отстраняването на този проблем е замяната му с нов или работещ дисплей модул.